Прокълнати картини на велики художници. Всеки художник влага парченце от душата

...
Прокълнати картини на велики художници. Всеки художник влага парченце от душата
Коментари Харесай

Прокълнати картини на велики художници

Прокълнати картини на велики художници.  Всеки художник влага късче от душата си в своята творба и колкото по-голям е геният му, толкоз по-мощен е резултатът. Има картини, които имат прикрит отрицателен заряд. Всеки, който ги е имал, докосвал или просто ги е гледал дълготрайно време, след това претърпява разнообразни несгоди или даже умира. С ъществуват доста картини, които имат мрачна популярност.  Ето някои от тях:

“Плачещото момче ”, Бруно Амадио

За Амадио не се знае доста. Някои го назовават талант, други – садист, трети – вълшебник. Цялата истина за Амадио едва ли в миналото ще излезе нескрито. С известна доза меродавност може да се твърди, че той бил обожател на Бенито Мусолини и взел участие във Втората международна война като подофицер във фашистки полк. Бруно Амадио направил 65 портрета на плачещи сирачета , които продал на туристите след Втората международна война. Най-известната картина се назовава “Плачещото момче ” , която публично е оповестена за прокълната в Англия. Според легендата художникът запалил кибритена съчка пред лицето на момчетo, с цел да го разплаче.

Предполага се, че в качеството на модел той употребявал сина си. Обаче детето се заинатило и не поискало “да пусне сълзи ”. Художникът се сетил, че то изпитва смут от огъня и прибягнал до самобитно изтезание: почнал да пали клечки кибрит на няколко сантиметра от лицето му . Момчето се дърпало, само че бащата, който по време на войната несъмнено бил очевидец на какви ли не изтезания и издевателства над хора, в това число и деца, го заставил да стои спокойно. Един ден синът, чиито сълзи шуртели като бързей, не издържал и почнал да крещи: “Дано ти изгориш! ”. Момчето умряло от пневмония  три месеца след случката със запалените клечки.


За проклятието на “Плачещото момче ” се заговорило едвам през 1985 година При това не в Испания, не и в Италия, а в Англия – след серия загадъчни съвпадения. Предимно в Северна Англия лумнали пожари в двайсетина къщи. Изгорели много жители на овъглените домове. Журналисти, проверяващи странните опожарявания, открили, че от цялото имущество постоянно оцелявали единствено репродукциите на картината “Плачещото момче ”.

Ричард Кинг, “Любовни писма ”

Историята на тази картина е в действителност смущаваща.

В хотел The Driskill, намиращ се в щата Тексас в Америка, се настанило фамилията на влиятелен мъж – сенатор Хюстън. Сред гостите била и неговата дребна дъщеричка Саманта, която била много буйна.

Играейки си с топка, стигнала до стълбището. Протегнала ръчички да хване играчката и полетяла надолу през парапета. Падайки, детето умряло на място.

Странното в цялата история е това, че на една от стените на хотела бил закачен портрет на момиченце, нарисуван много преди Саманта да се роди, а най-странното е, че двете си приличали като две капки вода. 

Гостите забелязвали и друга странност – ако дълго гледали към портрета, изражението на детето се променяло. Лицето на момичето просто сияело. Този хотел към момента работи и приема посетители.

“Венера с огледалото ”, Диего Веласкес

Тази картина е нарисувана към 1650 година Произведението се популяризирало с това, че   притежателите му се разорявали малко откакто са го купили . Пръв притежател на картината бил мадридски покупател. След като се сдобил с мечтаната хубавица се разорил – корабът му със безценен товар бил отвлечен от пирати, след което трябвало да разпродаде цялото си имущество,  за да заплати задълженията си.
По-късно картината сменила притежателя си, който също се занимавал с търговски бизнес. Но и той не съумял да се наслаждения дълго на новата си облага –  складът му бил ударен от гръмотевица и единствено за час изгубил всичко . Картината била изложена на търг, където я купил богат лихвар. Само седмица по-късно в дома му влезнали крадци, умъртвили стопанина и откраднали ковчеже със злато. Наследниците на убития не могли по никакъв метод да продадат картината с неприятна популярност. В края на краищата те я дарили на Лондонската национална изложба. 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР